man changing a car tire

Welke autobanden moet ik aanschaffen?

Autobanden kopen is eenvoudig. Het vinden van de juiste voor uw auto kan moeilijk zijn.

Als u verkeerde banden aanschaft, kunt u de prestaties van uw auto en het vermogen om in elk weertype te rijden verminderen.

Aangezien autobanden meestal om de drie of vier jaar moeten worden vervangen, volgt hier een opfriscursus over hoe u ervoor kunt zorgen dat u de juiste krijgt.

De meeste autobanden vallen in drie hoofdtypen: het hele seizoen, zomer en winter. De meeste mensen kopen all-season banden omdat het gemakkelijker en goedkoper is dan het kopen van een set voor de winter en een andere voor de zomer.

Autobanden voor alle seizoenen leveren goede, goed afgewogen prestaties, maar zijn op geen enkele manier uitstekend. Zomerbanden presteren goed op droog weggedrag, maar ze hebben een slechte wegligging in sneeuw. Winterbanden daarentegen hebben een uitstekende tractie op sneeuw, maar hebben een redelijk remvermogen op droge wegen. Ook is de slijtage van winterbanden, door hun ruwere profiel, groter. Voor meer informatie neem gerust contact op met JD Banden en Velgen.


Raadpleeg eerst uw gebruikershandleiding of het bordje op de deurstijl aan de bestuurderszijde om de aanbevolen bandenmaten te vinden. In het label zal bijvoorbeeld dit kunnen staan: P215 / 60R16 94T.

Het eerste deel van het label – P215 / 60R16 – verwijst naar de verschillende maatmetingen van de band, zoals breedte en diameter. De 94 geeft de belastingsindex aan, dit is hoeveel gewicht elke band kan dragen. Ten slotte is de T de snelheidsindex, wat de maximale snelheid van de band is in verhouding tot de belastingsindex.


Lees tip:  Draaibaar autostoeltje: handig of niet?


3 reacties

  1. Goed om te weten dat ik de aanbevolen bandenmaat kan vinden aan de binnenzijde van mijn portier. Ik moet sowieso een nieuwe set zomerbanden aanschaffen, omdat mijn huidige set snel aan het slijten is. Wellicht kan mijn garage mij ook nog tips geven.

  2. Mijn auto heeft ook een nieuwe set banden nodig, omdat de huidige set bijna versleten is en al een aantal keer opnieuw is uitgelijnd. We zijn ons aan het verdiepen in de soorten banden en welke het beste uit tests komen. Ik ga mijn garage ook nog om advies vragen.

  3. Bedankt voor de heldere uitleg over verschillende bandenmaten. Ik wil binnenkort de banden wisselen van mijn auto, deze banden zijn versleten. Ik had geen idee wat voor maat band ik precies nodig heb, maar ik zal het label in de auto eens goed bekijken! Nu kom ik er vast wel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *