Waardevaste auto’s

Mercedes is een van de weinigen waar het begin van teruggaat naar de 19e eeuw. In 1885 werden de beginselen van het merk gelegd door de pioniers Wilhelm Maybach speelt Gottlieb Daimler. Samen hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbrandingsmotor, techniek die we tot op de dag van vandaag nog altijd gebruiken. Samen maken zij het eerste voertuig dat een afstand van 3 km aflegt. Het voertuig werd nog niet volledig beschouwd als een auto, maar als de alles eerste motorfiets. Het heeft namelijk de structuur van een fiets, maar dan met steunwieltjes. Een paar jaar later hebben de mannen de eerste vierwieler uitgebracht met een echte verbrandingsmotor.

Toch gaat de eer naar het ontwerpen van de eerste auto naar Carl Benz die zes maanden eerder een gemotoriseerd voertuig weet te fabriceren. Gottlieb Daimler is uiteraard teleurgesteld en probeert Carl Benz aan te klagen wegens schendig van patent, helaas heeft dit niet het gewenste effect. Jarenlang werken de mannen aan hun eigen voertuigen, maar als er een aantal jaren zijn gepasseerd na de dood van Gottlieb Daimler, fuseren de twee bedrijven tot Daimler-Benz en later tot Daimler AG.

Het bedrijf heeft succes en de motoren worden onder licenties uitgeleend aan Frankrijk en Engeland. Op dat moment zijn Daimler auto’s nog niet erg bekend, maar daar komt verandering in als de vertegenwoordiger in Nice een aanvraag doet voor een lichtgewicht auto met achterwielaandrijving. De auto wordt vernoemd naar de dochter van de vertegenwoordiger, Mercedes.

De nieuwe merknaam Mercedes wordt een hit en al snel rollen er meer types van de productieband zoals de Typ 150. In 1936 begint het bedrijf ook met dieselmotoren te experimenteren en later wordt Mercedes-Benz stevig ondersteund door de Duitse overheid en winnen ze iedere race die wordt gehouden. In de oorlog worden er steeds minder personenauto’s geproduceerd en richt het bedrijf zich meer en meer op militaire voertuigen. Door deze activiteiten in de tweede wereldoorlog worden veel van de fabrieken verwoest.

Lees tip:  Seat occasion

Na de oorlog komt Mercedes in een moeizame periode, er zit een vlek op hun imago en het is crisis. Ze herpakken zich door een vooroorlogs model te vernieuwen en in de markt te zetten als Typ 170. Vier jaar later in 1953 wordt de Typ 180 gelanceerd wat zorgt voor een commerciële doorbraak. Het vierdeurs model wordt al snel vergezeld met bijzondere sportwagens zoals de 300 SL met vleugeldeuren en de bravere sportwagen 190 SL. In 1961 presenteert Mercedes de eerste auto met een kreukelzone. Vanaf dat moment wordt het een van de kernwaarden van het bedrijf.

Modellen die volgen, bewijzen iedere keer weer de kracht van veiligheid en betrouwbaarheid en dit zorgt voor een goede reputatie. Dit wordt wederom versterkt door het invoeren van veiligheidsgordels, ABS en airbags. In de jaren die volgen worden er krachtige G-klasse terreinwagens, M-klasse, S-klasse wagen gemaakt. Een die ongekend succes heeft vergaard is de Mercedes Benz model A-klasse. Een auto die ieder jaar weer 5 sterren behaald op de op de NCAP veiligheidstest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *